UNISEL : Khalid makin menjadi-jadi!

gambar dari mykmu.net

Hari ini telah menyaksikan Naib Canselor Universiti Industri Selangor (UNISEL), Prof. Dato’ Dr Razali Agus telah dipecat daripada tugasnya. Nampaknya, Prof. Dato’ Dr Razali Agus telah menjadi mangsa terbaru kerakusan politik biadap PKR di Selangor yang diketuai oleh Khalid Ibrahim.

Janji-janji PKR untuk melaksanakan dasar pentadbiran yang bersih dan telus tanpa mengira fahaman politik nampaknya hanya tinggal kenangan. Dengar khabar, banyak lagi pegawai-pegawai utama kerajaan negeri bakal dinyahkan daripada kerusi mereka selepas ini.

Alasan yang digunakan untuk memecat Prof. Dato’ Razali, kononnya beliau tidak menunjukkan prestasi cemerlang di dalam perkhidmatannya selama 11 bulan itu. Untuk pengetahuan semua, Prof. Dato’ Dr. Razali Agus merupakan bekas Timbalan Naib Canselor Universiti Malaya, sebelum dilantik menjadi Naib Canselor UNISEL tahun lepas.

Menurut sumber-sumber terdekat dari UNISEL sendiri, mereka sebenarnya pelik dengan alasan yang digunakan untuk memecat Prof. Dato’ Dr. Razali. Ini kerana, walaupun baru 11 bulan beliau berkhidmat dengan UNISEL, namun jumlah pelajar di UNISEL hari ini sudah mencecah sebanyak 15,000 orang, termasuk pelajar-pelajar dari luar negara, berbanding hanya sekitar 7,500 orang sahaja sebelum ini. Kutipan kasar UNISEL juga telah mencecah puluhan juta ringgit. Jadi, atas dasar apakah kerajaan negeri mendakwa Prof. Dato’ Dr Razali tidak cemerlang?

Khalid dan PKR seharusnya berterus-terang bahawa mereka sebenarnya ingin meletakkan orang-orang mereka sendiri untuk mengepalai UNISEL. UNISEL yang merupakan universiti milik kerajaan negeri mempunyai potensi yang besar dalam menjanakan kewangan negeri. Jadi tidak hairanlah selepas ini jika kita dengar, kantung kewangan UNISEL akan mengalir ke akaun PKR seperti isu syarikat swasta di Selangor baru-baru ini.

Agak malang, kerana institusi ilmu seperti UNISEL juga telah dipolitikkan oleh PKR. Tidak perlulah berbuat demikian kerana institusi ilmu seharusnya bebas daripada pengaruh politik. Dulu mereka juga yang teruk menghentam kerajaan BN kerana kononnya mengamalkan dasar kronisme, tapi sekarang ini nampaknya siapa yang benar-benar mengamalkan dasar kronisme? Hinggakan pentadbiran universiti juga hendak diganggu dengan matlamat politik mereka.

Satu lagi episod kebodohan PKR dalam kerajaan negeri Selangor sudah bermula. Ini sepatutnya membuka mata pengundi PKR di Selangor, yang sebenarnya, insan seperti Khalid dan Anwar ini lebih teruk daripada BN. Orang Selangor hanya dapat menikmati air percuma sebanyak RM 11.00 akan tetapi onar yang dilakukan oleh PKR adalah lebih daripada itu. Agaknya, tidak cukup lagi keuntungan daripada projek mega babi yang hendak mereka sapu, hinggakan universiti pun hendak diganggu juga. Jangan lupa, UNISEL ditubuhkan atas idea kerajaan negeri yang lama. Senang benar mereka hendak merompak hasilnya.

Selepas ini saya tertanya-tanya, apakah lagi onar yang bakal dibawa oleh Khalid dan PKR di Selangor? Sama-sama kita saksikan. Mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih.

Explore posts in the same categories: Umum

3 Comments on “UNISEL : Khalid makin menjadi-jadi!”

  1. yiemega Says:

    Kadang-kadang terfikir juga bagaimana seorang bekas orang kuat pnb bertindak sedemikian rupa

  2. cubitsikit Says:

    Its all about power and money.

  3. cinta damai Says:

    kenapalahkan…. berebut kuasa dan duit sampai menggadai bangsa sendiri. takutnya tuk merempat di negara sendiri


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: