Macam-macam mencurigakan tentang Khalid Ibrahim!

Sumber : http://www.mykmu.net

Dalam suatu sidang akhbar bertarikh Jun 11hb, 2008, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata laporan polis yang dilakukan oleh empat ahli pKR terhadap pembantunya tidak betul.

Dia mengatakan siasatan awal pihak BPR menunjukkan tidak ada apa-apa kesalahan dan pegawai tersebut akan dihantar kekursus. Kenapa pula dihantar kursus jika tidak ada apa-apa? Macam mana dia boleh tahu sedangkan BPR belum selesai siasatan?

Rupanya hari ini Jun 23hb, 2008, keluar laporan di The Star menyatakan pegawai tersebut digantung dua bulan kerana sedang disiasat mengenai pemberian kontrak pembersihan dan pengambilan sisa sampah di Petaling Jaya.

Dia dikatakan akan diambil kembali jika siasatan tidak menunjukkan apa-apa kesalahan. Masaalahnya kini mengapa pula Khalid mengatakan siasatan awal tidak menunjukkan apa-apa kesalahan? Bukankah itu pembohongan?

Jika benar Yahya Saari, pegawai tersebut benar sedang di siasat, kenapa pula ada aktivis akar umbi Reformasi, Nora kini terlibat bersama Yahya menuntut pengunduran Khalid?

Pasti ada perkara yang lebih besar dari itu. Mengikut rasmi orang korporat, mereka akan memberhentikan seseorang walaupun cara pemberhentian itu salah, demi menutup kesalahan masing-masing.

Khalid pernah lakukan sedemikian dengan seorang Pengurus Melayu di Guthrie. Selepas diberhentikan, Khalid menggunakan pengaruhnya untuk menghalang Pengurus tersebut mendapat kerja dan mencari nafkah di Kuala Lumpur. Malah, hati Khalid begitu jahat hingga menalipon majikan yang menerima Pengurus tersebut supaya diberhentikannya. Akhirnya Pengurus sekeluarga tersebut terpaksa berhijrah ke New Zealand.

Jika Yahya buat perkara itu dan hanya sedang dicutikan untuk siasatan, kenapa pula dia memberontak? Kenapa dia mahu menuntut pemecatan Khalid pula?

Di dalam tulisan Nora di blognya, dia mempersoalkan pembabitan ahli-ahli korporat yang kini seolah-olah meraut keuntungan dari kejayaan PKR dan mengenepikan pejuang-pejuanga asal Reformasi.

Adakah mungkin kebenaran disebalik kata-kata bahawa Khalid kini mempunyai hubungan urusniaga rahsia dengan Dato Lim Kim Hong? Ini dinafikan oleh Khalid. Adakah akhirnya akan menjadi betul juga?

Kalau dahulu mereka menuduh macam-macam terhadap pentadbiran UMNO dan menuntut pengunduran, kini mereka sesama mereka sendiri sudah mendedahkan sesuatu tidak kena degan pentadbiran Khalid itu sendiri.

Adakah mereka berani mengkota apa yang dikata? Isu ini baru bermula dan kita lihat episod-episod seterusnya.

Explore posts in the same categories: Umum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: