DAP makin kurang ajar, Melayu PAS dan PKR makin dayus!

Peristiwa di Johor baru-baru ini yang menyaksikan Adun DAP, enggan memakai songkok ketika menghadiri majlis pembukaan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor, menunjukkan kedangkalan dan kebodohan Adun DAP terbabit. Kononnya menjaga prinsip. Prinsip apa? Bagi saya, prinsip beliau tidak lain daripada tidak memperakui ketuanan Sultan Johor dan juga tidak memperakui bahawa beliau perlu menghormati Sultan sebagai ketua agama Islam dan ketua negeri yang berbangsa Melayu.

Saya tertunggu-tunggu juga kecaman dari pihak PAS dan juga “melayu liberal” PKR untuk mengecam perbuatan Adun DAP biadap ini. Dulu, sewaktu penyokong Dato’ Seri Idris Jusoh di Terengganu mengangkat sepanduk “Natang”, walaupun tidak pasti kepada siapa sepanduk itu diangkat, ianya menjadi isu utama di dalam akhbar PAS, Harakah. Teruk UMNO dikecam. Kononnya sepanduk itu diangkat pleh penyokong UMNO untuk menghina Sultan sedangkan mengikut cerita, sepanduk itu diangkat kepada “anak-anak murid” Hadi Awang yang menjadi “panel” pemilihan MB Terengganu ketika itu. Saya pun tidak pasti mengenai kebenaran cerita tersebut, tapi itulah yang saya dengar.

Akan tetapi, apabila terang-terangan DAP menghina Sultan dengan tunjuk keras kepala, enggan melakukan perkara mudah seperti memakai songkok itu, nampaknya PAS dan PKR masih lagi membisu. Saya juga pasti selepas ini, PAS dan PKR akan keluarkan cerita baru untuk membela tindakan Adun DAP itu dan selepas itu, penyokong-penyokong taksub mereka akan mengangguk tanda kelegaan.

Saya ingin bertanya kepada PAS yang selama ini melaung-laungkan akan melaksanakan hukum hudud di negara ini. Mereka selama ini mengecam UMNO, kononnya UMNO menolak hukum Islam di dalam pentadbirannya. Kata mereka, hukum hudud patut dilaksanakan di Malaysia kerana Malaysia adalah negara Islam. Tapi, apabila mereka membentuk pakatan dengan DAP, apakah PAS fikir DAP akan menerima hukum hudud tajaan mereka jika mereka berupaya memerintah negara kelak? Logiknya, jika pakai songkok pun DAP tidak mahu, apatah lagi nak terima hukum hudud?

Pelik bila lihat perjuangan PAS hari ini. Sanggup bersekongkol dengan DAP yang bencikan melayu dan Islam. Sanggup melihat bangsa sendiri yang seagama dihina sebegitu rupa. Hina sangatkah pakaian orang melayu yang bersongkok hinggakan adun DAP ini tidak mahu memakainya? Entahlah..kepada penyokong PAS, sedarlah sebelum terlambat….

Explore posts in the same categories: Umum

2 Comments on “DAP makin kurang ajar, Melayu PAS dan PKR makin dayus!”

  1. amer Says:

    saya sokong…pakatan rakyat x membela orang melayu….
    hanya umno yg membela orang melayu…..
    x kan hilang melayu di dunia

  2. cinta damai Says:

    betul… tengoklah kat penang tu DEB nak dimansuhkan. Ladang babi nak diperbesarkan. Mana diorang letak sensitivi masyarakat melayu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: